Marqués de Valdueza

Gourmetbutiker runtom i världen såsom Fortnum & Mason och Harvey Nichols saluför premiumoljan som tillhör toppskiktet av Spaniens kvalitetsoljor.
Marqués de Valdueza har fått lysande recensioner och är omskriven i internationell press såsom Financial Times samt ett flertal andra tidskrifter.

Marqués de Valdueza är rankad en av världens bästa olivoljor av IOOC (International Olive Oil Council). Bedömningen baseras på objektiv kemisk analys och poängsättning samt provsmakning av testpanel godkänd av IOOC. Marqués de Valdueza har fått 8,5 poäng (av 9 möjliga).

Marqués de Valdueza är en kallpressad Extra Virgin olivolja och en blandning av olivsorterna Arbequina, Picual, Hojiblanca och Morisca med en syrahalt på 0,1%. De fyra olivsorterna ger tillsammans oljan dess särpräglade smak – en unik olivolja med en speciell karaktär. Fruktig doft med smak av äpple, tomat, nyklippt gräs, mandel och en touch av torkad frukt.

Producenten av Marqués de Valdueza har breddat sitt sortiment med ännu en förstklassig Extra Virgin olivolja, Merula. Även Merula har fått mycket högt betyg av International Olive Oil Council, 8,2 poäng av 9 möjliga. Merula är förpackad i en snygg plåtdunk som säljs i storlekarna 500 ml, 2,5 liter och 5 liter vilket gör den lämplig både för försäljning i butik och för restauranger som vill använda en högklassig premiumolja i köket.

Marques de Valdueza 

Gården

Gården Perales de Miraflores ligger i Extremadura i sydvästra Spanien, nära staden Mérida och ägs av Mr. Alonso Àlvares de Toledo y Urquijo, Marqués de Valdueza. Egendomen har tillhört familjen Álvarez de Toledo i många generationer. Familjen har producerat olivolja för eget bruk fram till år 2004 då man tog steget mot produktion i större skala och odlar idag 200 hektar oliver på egen mark.

 
Olivodling

Producenten bakom Marqués de Valdueza är oerhört kvalitetsmedveten och odlar sina oliver med största respekt för natur och miljö. För råd gällande odling och skörd konsulterar man särskilda olivoljeexperter, bland andra den världskände Cristino Lobillo Rios.

De spanska somrarna kan vara torra och även om oliver trivs i torra, karga jordar kan för mycket sol och värme vara förödande för odlingarna. Man har därför anlagt ett sofistikerat bevattningssystem som kan tas i bruk vid behov.

Var femte år analyseras jorden och även lövverket granskas grundligt. Detta görs för att bedöma olivträdens gödningsbehov. Man beskär träden för att de skall behålla en form som är i balans mellan vegetation och produktion.

Varje vecka inspekteras olivodlingarna för att upptäcka insektsangrepp eller tecken på sjukdomar. Koltrastar finns på egendomen och de äter oliver men även skadeinsekter (Merula betyder koltrast på spanska, se den avbildade koltrasten på Merula-förpackningen). Bekämpningsmedel används enbart i yttersta nödfall och i de fallen följer man EU:s begränsningar av bekämpningsmedel minutiöst och använder enbart medel som är erkända av EU:s officiella register.

Skörden

Skörden är livsviktig. För en olivoljeproducent av högsta klass är skördetillfället avgörande. Skördearbetet inleds när varje olivsort når sin optimala tidpunkt för att plockas och förvandlas till värdefulla Extra Virgin-droppar. En serie tester görs innan man ger klartecken för plockning. Detta arbete leds av den framstående världskände olivoljeexperten Cristino Lobillo Rios.
Oliverna handplockas för att minimera skador hos frukt och träd. Man plockar aldrig upp en oliv som har hamnat på marken (en skadad oliv kan förstöra en hel skörd). Lådor särskilt anpassade för ändamålet används för transport till gårdens produktionsanläggning, de skyddar oliverna och låter dem andas.

Hygien är en grundregel, varje steg i processen spelar roll och det är ytterst viktigt att allt som kommer i kontakt med oliverna från det ögonblick de plockas är i perfekt hygieniskt skick. Nästa avgörande faktor är att tiden mellan plockning och pressning är så kort som möjligt. Eftersom La Canaleja är gårdsproducerande, dvs man tillverkar oljan på gården blir färden från odlingarna till pressen mycket kort.

Tillverkningsprocessen

Kedjan från det att plockningen av oliverna sker till dess att konsumenten har oljan i handen skall vara felfri. Varje felande länk är en irreparabel förlust av kvalitet. Olivsorterna utvinns var för sig, lagras sedan separat i cirka två veckor och blandas därefter samman. Den slutliga blandningen lagras i ytterligare två veckor för att uppnå maximal smak och arom.

Tvättning – Rena oliver som inte bär spår av smuts bör inte tvättas. I det fall de är rena körs de genom en sugapparat som avlägsnar löv, grenar och damm. Slutligen sprayas oliverna med vatten för att de skall vara helt rena innan de skall pressas.

Krossning – Oliverna krossas i en modern hammarkvarn. Under krossningen skapas olja i små droppar och genom omrörning bildar de små dropparna större droppar och på så sätt främjas utvinningen av oljan. Långsam och stadig omrörning som sker vid en temperatur under 27°C bidrar till att arom och karaktär hos olivoljan bevaras. En hög nivå av polyfenoler och antioxidanter bibehålls.

Centrifugering – Olivmassan matas nu in i en centrifug där, efter många roteringar, oljan skiljs från olivmassan och överflödigt vatten. Man använder det så kallade tvåfassystemet. Slutligen förs oljan över till ett kärl och eventuella orenheter sjunker till botten och filtreras bort.

Lagring

Oljan testas kontinuerligt och lagras därefter i rostfria ståltankar med ett lock av kväve för att förhindra oxidation. Temperaturen i behållarna kontrolleras ständigt.
Oljans egenskaper analyseras i enlighet med IOOC standard och EU:s regelverk 2568/91. Man fastställer också att inga spår av växtgifter förekommer. Kontroller av oljan genomförs för att den skall klassas som Extra Virgin och för att kunna buteljeras och säljas under märket Marqués de Valdueza/Merula.

Arbequina
Karaktär: Arbequina ger en speciellt söt och mild olja med en smak av mandel, äpple och gräs. Den har en angenäm touch av pepprighet och färgen är grönaktigt gul. Arbequina har sitt ursprung från de Baleariska öarna. Den växer utbrett i Katalonien men har även spritt sig till övriga Spanien. De här små träden producerar olja av utsökt kvalitet på egendomen. Arbequina klassas som en kraftig och stabil olivsort avseende dess motståndskraftighet mot köld och salthaltig luft. Löven är ellipsformade, korta och medelbreda. Frukten är lätt, sfärisk och symmetrisk.

Picual
Karaktär: Picual ger en fruktig olja med stänk av bitterhet och krydda. Färgen är övervägande grön. Liksom Arbequina tillhör Picual en kraftig och stabil olivsort, anpassningsbar till olika klimat och jordar. Den klarar köld, hög salthalt och fuktighet bra. Blomningsperioden är medellång och trädet bär frukt tidigt. Picual uppskattas för dess produktivitet och den höga andel olja skörden ger samt för att den är enkel att odla. Picual är perfekt anpassad för och växer bra på gården. Löven är ellipsformade, medellånga och breda. Frukten är av normalvikt, oval och assymetrisk.

Hojiblanca
Karaktär: Hojiblanca är fruktig och söt. Pepprigheten är balanserad. Malaga-området domineras av Hojiblanca, men den förekommer även i Andalusien (och Extremadura). Hojiblanca är resistent mot kalkrika jordar och anses stabil på grund av dess motståndskraftighet mote torka och kalla vintrar. Den mognar sent, produktionen är hög och växlar. Löven är långa och av medelbredd. Frukten är tung, oval och symmetrisk.

MoriscaKaraktär: Morisca är den vanligast förekommande olivsorten i Extremadura. Färgen på oljan man framställer är övervägande grön i tonen och smaken är söt med karakteristiska spår av pepprighet och krydda. En stabil olivsort som klarar sig bra på karga jordar och har en mycket bra förmåga att rota sig. Mognar långsamt, uppskattas för hög och jämn produktion, storleken på frukten och dess oljeinnehåll. Löven är långa och medelbreda. Frukten är mycket tung, oval och assymetrisk.

Marqués de Valdueza´s hemsida

Annonser

 
%d bloggare gillar detta: