Nyhemkommet grönt guld…

nyaoljor

Jag har fått hem nya skörden olivoljor från två olika producenter. För att säkerställa att alla flaskor är hela och ser bra ut går jag igenom varje låda. Så – nu vet jag vad jag gör i helgen, det är ett antal flaskor att kolla…

Olivoljeproducenternas skördetider varierar, vissa börjar skörda sina oliver redan i oktober medan andra väntar till fram i december. Min spanske producent, producerar två olivoljor, Merula och Marqués de Valdueza.

Man skördar i november-december men eftersom oljorna är en blend som består av fyra olika olivsorter (Morisca, Arbequina, Picual och Hojiblanca) och varje sort odlas, skördas och pressas för sig tar det sin tid att få oljan leveransklar. Efter att varje olivsort är färdigpressad anlitar producenten olivoljeexperten Cristino Lobillo Ríos som efter noggrann bedömning komponerar årets slutliga sammansättning av prisbelönta, världskända Marqués de Valdueza och Merula.

Italienske producenten Ennio Bonsaver skördar vanligtvis sina oliver under november. Vi besökte gården i Pastrengo i skördetid och fick se odlingarna och produktionen, tyvärr inte någon olivplockning eftersom det regnade hela tiden vi var där… Läs om och kolla bilder från vårt Italien-besök.

Ennio Bonsaver´s olivolja är ekologisk och DOP-certifierad. DOP-märket har tidigare varit blå-gult men genomgår nu en färgändring till röd-gult. Denna ändring innebar ett godkännande av nya etiketten från konsortiet och även ett nytryck av desamma vilket gjorde att det tog extra tid för mig att få hem flaskorna.

Ennio Bonsaver odlar oliver i regionen Veneto, öster om Gardasjön. Det finns en övre gräns för möjligheten att odla oliver som går vid cirka 45:e breddgraden och Pastrengo där Ennio Bonsaver´s oliver växer ligger nära denna. Olivoljor från Garda-området är ganska ovanliga här i Sverige men producenterna kring Gardasjön är mindre gårdar som producerar oljor av mycket hög kvalitet.

Ennio Bonsaver´s olja innehåller olivsorterna Pendolino, Maurino, Rossanel, Leccino, Moraiolo och Grignano. Produktionen är liten men man har vunnit flera utmärkelser och nationella tävlingar. Utanför Italiens gränser är jag är i nuläget den enda som importerar denna underbara olja.

~ av Mia på februari 21, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: