Vacherin Mont d´Or, the cheese of my dreams…

Vacherin Mont d´Or är en fransk rödkittost som med sitt krämiga inre för evigt har förfört åtminstone mig med sin speciella karaktär. Denna läckerhet går bara att få tag i mellan slutet av september och början av april. Varför? Jo, mjölken fås bara vintertid och kommer då från kossor av rasen Montbeliarde som vallas ned från alpängarna för säsongen.

Vacherin Mont d´Or är opastöriserad och är AOC-klassificerad. Osten hålls ihop av granbark som ger stadga och smak och görs i tre olika storlekar. Går att äta som dessertost men jag fördrar den ugnsbakad.

vacherinmontdor1

 Träburken kläs in i aluminiumfolie, stick några hål i ostens skorpa, häll vitt vin över (man kan även sticka i några vitlökar – valfritt). Efter 25 minuter i ugnen är innehållet varmt, rinnigt och ljuvligt. Doppa bröd eller grönsaker i, yummie!! Ett annat sätt är att hälla ostmassa över kokt potatis.

Jag har gjort en egen variant som också blev smarrig. Ugnsbakade potatisklyftor täckta av Mont d´Or och några stänk vitt vin och ett par vitlöksklyftor, en riktig höjdare – ät ihop med en god sallad eller goda charkuterier.

Vi drack ett fantastiskt gott vin till – 2001 Vie di Romans Flors di Uis, len och mjuk smak av mandel, honung, äpple och citrus. Fick detta vin av en av mina italienska superleverantörer – benissimo!!

potatoesmontdor

4 pers

Ingredienser
10 medelstora potatisar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 msk olivolja (gärna Merula)
400 g Vacherin Mont d´Or (om det finns att köpa i bit, köp annars formen på ca 500 g)
gott havssalt

Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader.
Koka potatisen med skalen på. Den skall vara nästan genomkokt.
Skala och dela vitlöksklyftorna i större bitar.
Skär de färdigkokta potatisarna i klyftor.
Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Lägg i potatisklyftorna och vitlöksklyftorna.
Häll över olivolja och strö på havssalt.
Ugnsbaka i cirka 15 minuter – tills potatisen fått lite färg.
Ta ut formen och skiva över bitar av osten och häll över vinet.
Sätt in i ugnen igen och baka tills osten smält och börjar bubbla, det tar cirka 5-10 minuter.
Servera med gott bröd och en sallad.

~ av Mia på februari 16, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: