Frukt- & nötkaka

Frukt och nötter gillar ju varandra och ännu godare blir de i en mjuk kaka ihop med apelsinolivolja (Mancino Apelsin finns i delikatessbutiker och i min e-butik Olivoljor.se). I den här kakan byter jag ut halva mängden smör mot apelsinolivolja.

fruktnotkaka1

Ingredienser

100 g smör
1 dl apelsinolivolja (Mancino Apelsin)
2 dl socker
1 mogen banan
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
rivet skal av 1 apelsin
100 g torkade aprikoser
100 g torkade fikon
2 dl valnötter
100 g vit choklad

Gör så här

Vispa socker, smör och olja poröst (konsistensen blir annorlunda än när du vispar smör och socker).
Skala och mosa bananen och rör ned den.
Tillsätt äggen, ett i taget  och vispa till en jämn smet.
Grovhacka aprikoser, fikon och valnötter.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, rivet apelsinskal, torkade aprikoser, fikon och valnötter i en skål.
Rör ned mjölblandningen i äggsmeten.
Bred ut smeten i en välsmord och bröad, rund sockerkaksform och tryck ned större bitar av vit choklad i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader cirka en timme.
Låt kakan kallna och garnera med hela valnötter och pudra florsocker över.
Kakan går utmärkt frysa in.

~ av Mia på februari 11, 2009.

2 svar to “Frukt- & nötkaka”

  1. Vilken härlig kaka! Den ska jag minsann ta och testa laga till veckan. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: