Cipolline all´Aceto Balsamico di Modena

Det italienska kökets rena smaker tillhör mina favoriter. När jag besökte balsamicoproducenten Verrini Munari i Modena bjöd de på en ljuvlig italiensk buffélunch där Cipolline all ´Aceto Balsamico var en av läckerheterna på bordet. Givetvis tillagade med gårdens egen 7-åriga äkta balsamico.

cipolline

cipollineparma

Servera ihop med balsamicodroppad Parmigiano Reggiano i bitar, parmaskinka, oliver och lantbröd.

4 pers

Ingredienser
24 st pärllök
2 1/2 msk strösocker
2 msk ljust muscovadosocker
1 nypa salt
2 dl vitvinsvinäger
1 dl balsamico (gärna Verrini Munari´s 7-åriga Oro, finns hos utvalda delikatessbutiker och i min e-butik, Olivoljor.se)
Använd i vilket fall en balsamico utan tillsatser, löken blir i annat fall för syrlig.

Gör så här
Skala löken.
Blanda vitvinsvinäger och strösocker i en kastrull.
Koka upp så sockret smälter.
Lägg i löken och koka på medelhög värme cirka 10 minuter.
Sänk värmen och låt vätskan koka samman och in i löken.
Sjud i en annan kastrull balsamico och muscovadosocker, låt inte koka.
Ta av lökkastrullen från värmen och häll över balsamicoblandningen.
Sjud på mycket svag värme i cirka 10 minuter.
Vätskan skall mer eller mindre koka in i löken.
Du kan även spara löken, lägg den i tättslutande glasburk och förvara i kylen.

cipollinejar

~ av Mia på februari 7, 2009.

2 svar to “Cipolline all´Aceto Balsamico di Modena”

  1. Hejsan!Vilken urtjusig och trevlig blogg:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: