Vegetariska vårrullar med nudelsallad

Att laga asiatiskt själv är bra för då kan du välja styrka efter behag. Gillar du stark mat kan du ta lite extra chili eller sambal oelek osv. Jag brukar handla asiatiska matvaror antingen hos China Market eller East Trading, båda på Olof Palmes gata i Stockholm.
Asiatisk mat kan ibland ta lite längre tid att laga men det är det värt!

Vårrullarna är ganska enkla att göra, kolla bilderna. Bäst är att göra nudelsalladen och förbereda vårrullarna samtidigt men det funkar att göra fyllningen till vårrullarna och såsen först, sedan nudelsalladen och sist vårrullarna eftersom de skall serveras nygjorda och varma.

trexasiatiskt
6 personer

Ingredienser Vårrullar
1 paket vårrulledeg, den mindre sorten (250g/50 ark)
2 dl stekta färska kantareller (annan svamp går också bra)
4 st morötter
2 st zucchini
1/2 stark röd chili
5 st schalottenlök
1 dl vitt vin
1/2 kruka koriander
1 st vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
5 msk soya (Kikkoman eller motsvarande)
2 msk mirin
olivolja/solrosolja att steka i
1 ägg

 

Gör så här
Stek svampen i lite olivolja, krydda med salt och peppar.
Skala morötterna och skölj zucchinin. Skär dessa i stavar, ca 5 cm långa.
Finhacka schalottenlöken.
Skölj och kärna ur chilin.
Skala och finhacka vitlöken.
Hacka koriandern grovt.
Skala och riv ingefäran fint.
Stek morötter och zucchini gyllenbruna i olivolja, låt löken steka med mot slutet.
Blanda med svampen och lägg i chili, vitlök, ingefära och koriander.
Stek allt tillsammans i några minuter.
Tillsätt slutligen vitt vin, soya, mirin och låt steka ihop ytterligare några minuter.

Gör vårrullarna
Vårrullearken skall vara kylskåpskalla men inte frysta. De är frysta när du köper dem i butiken så tina upp dem i kylen innan de skall användas.
Förbered en stor form (eller två mindre) med höga kanter att lägga de färdiga
vårrullarna i.
Lägg smörpapper eller bakplåtspapper i botten av formen.
Under tiden du gör vårrullarna lägger du dem i formen efter hand och täcker formen med en våt handduk.
Vispa upp ett ägg (med gaffel) i en låg kopp eller skål.
Ta ur några ark ur förpackningen.
Lösgör ett ark och lägg det på din arbetsbänk, en skärbräda e dyl.
Lägg cirka 1 msk av blandningen i mitten av arket.
Stryk arkets kanter med äggblandning, den funkar som sammanbindande för att fästa kanterna.
Vik ihop arket, börja med den övre fliken, vik sedan ihop vänster och höger flikar
och rulla sedan ihop till en rulle uppifrån och ned. Fäst samman och vårrullen är klar.
Stek dem på medelhög värme i matolja (solros- eller rapsolja) tills de är gyllenbruna.
Lägg upp vårrullarna på ett fat och servera direkt.

rolls1

Ingredienser Nudelsallad
340g vermicellinudlar (gärna koreanska gjorda på sötpotatis)
2 st pak choi
1/2 röd chili
3 st morötter
1 st zucchini
1/2 kruka färsk koriander
1 decimeter citrongräs
1 tsk sesamolja
3 msk soya (Kikkoman eller liknande)
1 msk ketjap manis
2 msk mirin
olivolja att steka i

Gör så här
Koka upp vatten till nudlarna.
Följ anvisningarna på nudelförpackningen.
Skölj nudlarna och lägg dem i kall vatten så länge.
Skala morötterna och skölj zucchinin. Hacka i mindre bitar.
Skölj och hacka chili och dela pak choi i mindre bitar.
Hacka koriander.
Krossa citrongräset och hacka.
Stek morötter och zucchini.
Stek med pak choi och chili och tillsätt sist koriander och citrongräs.
Tillsätt slutligen sesamolja, soya, ketjap manis och mirin.
Rör ihop blandningen med nudlarna i en stor skål.
 

Ingredienser Sötstark sås
1 dl soya (Kikkoman eller liknande)
1 tsk sambal oelek
1 msk mirin
1/2 röd chili
2 msk färsk koriander
1/2 dl sweet chili-sås
Koreanska restaurangen Arirang i Stockholm säljer sin egen Arirang-sås som är söt/stark. Prova den om du har möjlighet (i så fall kan du byta ut halva mängden soya mot Arirang-sås).

Gör så här
Hacka chili och koriander.
Blanda samman med soya, sambal oelek och mirin.
Häll upp i en eller flera skålar, att doppa vårrullarna i.

Servera allt tillsammans.

trexasiatiskt2

~ av Mia på januari 19, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: