Grillad kalventrecôte med honungsglaserad potatisrundel serverad med chilisås samt ugnsrostad grönsparris

Receptet är skapat av Henrik Lööv, min samarbetspartner i Sunne. Henrik är erfaren kock och har bland annat varit köksmästare på Selma Spa.
En riktigt god rätt – rustika råvaror med bra smaker. Honungen ger potatisrundeln en söt och rund smak och den möra kalven får sällskap av en mustig sås. Entrecôten funkar lika bra på grillen som i ugnen.
4 pers
Entrecôte
800 gr kalventrecote delad på längden och sedan till 4 bitar
Grilla entrecôten på medelvärme med termometer i mitten av köttet
tills det har fått en innertemperatur på 55 grader.
Låt vila i 5 minuter.

kalventrecote1

 

Potatisrundel
4 st minibakpotatis
1 msk olivolja
4 msk honung
salt och peppar

Gör så här
Skala potatisen och stansa ut 4 st rundlar med en stansring, det går också bra att skära av kortsidesändarna och dela varje potatis i mitten i två delar.
Blanda oljan och honungen till en marinad.
Lägg potatisen i en ugnsform och pensla med marinaden, spara lite marinad att pensla med under tiden.
Salta och peppra.
Rosta i ugn på 190 grader i cirka 1 timme eller tills den är mjuk inuti.
Pensla med resten av marinaden så potatisen är täckt med marinad hela tiden.
De sista minuterna kan du sätta på grillen på ugnen så får potatisen fin färg.

Chilisås
6 dl kalvfond
4 dl rödvin
1 dl finhackad lök
1 dl fin hackad morot
1 handfull timjan
1 tsk råsocker
maizena
1 msk chiliolivolja (gärna Mancino Chili)

Gör så här
Fräs lök, morot och timjan.
Häll på vin och socker, låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt fonden och koka i minst 10 minuter, helst längre.
Sila av och red med maizena, smaka av med salt och peppar.
Droppa i chilioljan och servera varm.

Grön sparris
8 st grön sparris delad itu på längden
2 st plommontomat delad i två halvor
Lägg upp i en ugnsform och ringla över lite olja och flingsalt.
Rosta i ugnen i 200 grader ca 4-5 min.

Servera, ät och njut!

~ av Mia på januari 8, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: