Saffransbullar

Är hemma i Småland hos föräldrarna och vaknade idag till skönsång och lussefika
på sängen. Lussekatter hör ju Lucia till, prova min mammas recept på lussebullar,
extra smarrigt med apelsinolivolja i degen.

Ingredienser
100 g smör
0,5 dl apelsinolivolja
5 dl mjölk
2 paket saffran (1 g)
50 g Kronjäst för söta degar
1/2 burk kesella (125 g)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
19-20 dl vetemjöl

Fyllning
ca 25 g smör
ca 200 g riven mandelmassa
apelsinolivolja
ca 1 dl russin
ca 1 dl hackad mandel

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt apelsinolivoljan och mjölken och låt allt bli fingervarmt.
Tillsätt saffranet i vätskan.
Finfördela jästen i matberedarens skål, häll degvätskan över. Tillsätt kesella, socker, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Kör tills degen är smidig och släpper kanterna. Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa i ca 40 minuter.

Arbeta den jästa degen på mjölad bänk. Dela i två delar och kavla
ut rätt tunt (ungefär som med kanelbullar).
Bred på rumsvarmt smör och ringla över apelsinolivolja (ca 5 msk)
och strö över den rivna mandelmassan och russinen.

Rulla ihop degen och skär i 3 cm tjocka skivor. lägg bitarna i pappersformar
och låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och strö över hackad mandel och pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader cirka 8 minuter.

~ av Mia på december 13, 2008.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: